Τραυματοθεραπεία EMDR, CRM
Tί είναι το EMDR;
(Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών Κινήσεων);
Η πρωτοποριακή μέθοδος EMDR είναι μια συνθετική μέθοδος ψυχοθεραπείας, η οποία συνδυάζει αρμονικά πολλά επιτυχή στοιχεία από διάφορες αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: ειδικότερα ενσωματώνει στοιχεία από την προσωποκεντρική, την ψυχοδυναμική, τη γνωσιακή-συμπεριφορική, τη διαπροσωπική θεραπευτική προσέγγιση, τη σωματική ψυχοθεραπεία καθώς και την θεραπευτική ύπνωση (Shapiro 2001). Τα στοιχεία αυτά εντάσσονται σε δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να επαυξάνουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.
Τα αρχικά EMDR σημαίνουν στην αγγλική γλώσσα Eye Movement Desensitization and Reprocessing, όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως «απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων».
Η θεραπεία EMDR έχει βοηθήσει με επιτυχία περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ψυχολογικές δυσκολίες, οι οποίες είχαν σαν πηγή τους κάποιο είδος τραυματικής εμπειρίας.
Αφορμή μιας τραυματικής εμπειρίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε πραγματικό στρεσσογόνο γεγονός, όπως πόλεμος, αιχμαλωσία, φυσική καταστροφή, βίαιη επίθεση, ατύχημα, σωματική ή λεκτική κακοποίηση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σοβαρές ασθένειες. Η Francine Shapiro υποστηρίζει ότι το EMDR μπορεί να ενιχύσει το άτομο να ξεπεράσει ψυχικά οποιοδήποτε στρεσσογόνο γεγονός ή κατάσταση νιώθει ότι υπερβαίνει τις ψυχικές του αντοχές και τις εσωτερικές του δυνάμεις. Μέσα σε ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, με την βοήθεια του ειδικού, ο θεραπευόμενος μπορεί να ξεπεράσει την ταραχή, τον πόνο, η το ψυχολογικό σοκ που βίωσε, είτε πρόκειται για ένα μοναδικό τραυματικό γεγονός ή για πολλαπλά τραυματικά γεγονότα που διήρκεσαν ακόμη και χρόνια.
Εκτός από περιπτώσεις μετατραυματικών διαταραχών κάθε είδους, η μέθοδος EMDR εφαρμόζεται με επιτυχία σε φοβίες, κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές, σε κατάθλιψη, εξαρτήσεις, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, αλλά και σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου ή σοβαρών ασθενειώνγια την αντιμετώπιση των ψυχολογικών τους επιπτώσεων. Υπάρχουν επίσης θετικές αναφορές για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε διαταραχές προσωπικότητας. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε θέματα βελτίωσης επιδόσεων αθλητών, ηθοποιών και performers.
Μάθετε περισσότερες πληροφορίες και κλείστε το ραντεβού σας. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 2392400942.
Η νευροφυσιολογία του CRM με απλά λόγια και εν συντομία
Τα συνήθη προβλήματα για τα οποία οι άνθρωποι απευθύνονται σε κάποιον ψυχοθεραπευτή ή γιατρό αφορούν συμπτώματα, εξαρτήσεις, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις ή συμπεριφορικές προκλήσεις. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται αμυντικοί μηχανισμοί που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τα εξαιρετικά δύσκολα συναισθήματα τα οποία είναι πολύ επώδυνο να βιώσουμε συνειδητά. Ο τρόμος, το πένθος, η οργή, η ντροπή, ο πόνος και η αηδία είναι μερικά μόνο από αυτά που προσπαθούμε να αποφύγουμε να αισθανθούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το μυαλό μας θάβει ότι τα αφορά.
Οι αμυντικοί μας μηχανισμοί ή αλλιώς τα συμπτώματα μας δεν μας προστατεύουν μόνο από το να νιώσουμε τον πόνο που θεωρούμε αδιανόητο αλλά επιπλέον στην πορεία της διαδικασίας CRM μας παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με την αληθινή αιτία ή τη ρίζα του προβλήματος που σχετίζεται με την αλήθεια της ζωής μας.
Η αλήθεια της ζωής μας είναι:
Τι συνέβη (σε εμάς)
Τι δεν συνέβη που θα έπρεπε να είχε συμβεί
Συγκρούσεις και παράδοξα αισθήματα που αφορούν το κατά πόσο έχουμε ανάγκη/αγαπάμε/εμπιστευόμαστε άτομα που μας πληγώνουν
Πως έχει επηρεαστεί η ζωή μας από αυτά τα συναισθήματα
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας CRM, ο πελάτης καθοδηγείται να ψάξει μέσα στον εαυτό του τις πηγές του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος του, που κάνουν εφικτή τη βίωση των επώδυνων συναισθημάτων.
Όταν μπορέσουμε να βιώσουμε τις πιο επώδυνες εμπειρίες μας στην ολότητα τους και να βαδίσουμε μέσα σε αυτό τον πόνο πλήρως, τότε παύει και η ανάγκη ύπαρξης των αμυντικών μηχανισμών μας (συμπτώματα, εξαρτήσεις, κ.ο.κ.). Το νευρικό μας σύστημα δεν χρειάζεται πλέον να αποφύγει, να κρύψει ή να θάψει όλα εκείνα που επηρέασαν τον τρόπο που λειτουργούσαμε και συσχετιζόμασταν με τους άλλους και με τον εαυτό μας.
Η αναπνοή, η σύνδεση της ιστορίας μας με τη φύση, η ενστικτώδης ικανότητα μας να συνδεόμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους και η ικανότητα να βιώνουμε πραγματικά τη σύνδεση με το φυσικό μας σώμα, μας επιτρέπει να νιώθουμε αρκετά ασφαλείς ώστε να επιτρέψουμε τη συνειδητή βίωση και την απελευθέρωση όλου αυτού του παρελθόντος πόνου και τρόμου. Για εκείνες όμως τις φορές που ο φόβος μας εμποδίζει να αναπτύξουμε αυτές τις πηγές, ο θεραπευτής CRM διευκολύνει τη διαδικασία καθοδηγώντας μας μέσα από τα εμπόδια. Το CRM μας καθαρίζει από τα συναισθηματικά «απορρίμματα» που μας εμποδίζουν στην επανα-σύνδεση με τον αληθινό εαυτό μας, εκείνον τον εαυτο που δεν καθορίζεται από τον πόνο και το παρελθόν μας.
Η ίαση από τις επιπτώσεις τραυματικών εμπειριών προϋποθέτει επαρκή ασφάλεια, όχι μόνο συναισθηματική, αλλά βιωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιδρά κατευναστικά στην νευροφυσιολογία του εγκεφάλου. Μόνο τότε το τραύμα μπορεί να επανέρθει στη μνήμη, να βιωθεί πλήρως, έτσι ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί και να αφομοιωθεί. Η επανασύνδεση, τόσο με τις εγγενείς πηγές στο σώμα μας, όσο και με τις προγονικές πηγές αποθεμάτων μας, καθώς και με την αίσθηση της χαράς είναι το ίδιο σημαντική σ’ αυτή τη διαδικασία, όπως και η ενσωμάτωση των τραυματικών και οδυνηρών αναμνήσεων μέσα από την εξάλειψη των δυσφορικών συναισθημάτων που προκαλούσαν.
Διαμέσου της ενεργοποίησης του έμφυτου, οργανικού ενεργειακού πλέγματος ίασης μέσα στο σώμα, της ενδυνάμωσης της αδρανούς νευροφυσιολογικής διαδικασίας πρόσδεσης και συνήχησης, η δύναμη και το εύρος της μεθόδου CRM δεν περιορίζονται απλώς στο να ενεργοποιούν την ικανότητα αυτοϊασης, αλλά οδηγούν στην αναγνώριση και την επανασύνδεση με το κέντρο του εαυτού μας ως νου-σώμα- ψυχή και την πνευματική μας ουσία.
Στο θεραπευτικό μοντέλο CRM η θέση των ματιών (το σημείο εστιασμού – Eye position) χρησιμοποιείται με τρόπο που να δημιουργεί «άγκυρες» θετικών καταστάσεων στη νευροφυσιολογία μας, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες που προκαλούνται από τη συνήχηση (attunement) και την πρόσδεση (attachment). Με αυτόν τον τρόπο, η επεξεργασία του τραυματικού υλικού επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος «πλημμύρας» από αρνητικά συναισθήματα ούτε η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Εξάλλου οι «καταστάσεις του Εγώ» (Ego states) αξιοποιούνται θεραπευτικά, καθώς συνδέονται με τις πηγές και διευκολύνουν με αυτόν τον τρόπο τη ροή της φυσικής διαδικασίας επεξεργασίας. Νέες πληροφορίες μπορεί να αναδυθούν, επιτρέποντας στο θεραπευόμενο να προσεγγίσει την αρνητική εμπειρία του παρελθόντος από μια διαφορετική σκοπιά, από την οποία νέες αλήθειες μπορεί να αποκαλυφθούν με φυσικό τρόπο.
Όλη η θεραπευτική συνεδρία βασίζεται στη σωματική συνήχηση – μια βαθιά αντίληψη και επαφή του θεραπευόμενου με το σώμα του, η οποία είναι εφικτή χάρη στην ταυτόχρονη επικέντρωση του θεραπευτή στον εαυτό του και στο θεραπευόμενο.
Το μοντέλο CRM είναι αποτέλεσμα της εντατικής θεραπευτικής εργασίας που έχει κάνει η Lisa Schwarz δουλεύοντας με θεραπευόμενους που έπασχαν από σύνθετο τραύμα, τραύμα πρόσδεσης και σοβαρές αποσυνδετικές διαταραχές. Οι τεχνικές που εξέλιξε μέσα από τη δουλειά της ενίσχυσαν εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής εργασίας όχι μόνο με αυτούς τους θεραπευόμενους, αλλά εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα θεραπευτικά αιτήματα και τις διαταραχές.